A napelem inverter nélkülözhetetlen a napelemes rendszerünkben. A napelemeink által előállított villamos energia egyenáram, a hálózatban pedig váltóáram folyik. Az egyenáramot az inverter alakítja át a hálózatban elérhető, ugyanolyan paraméterekkel rendelkező váltóárammá. Az inverterben lévő speciális elektromos eszközök folyamatosan figyelik a hálózatból érkező áramot és pontosan hozzá illesztik. Névleges kimeneti jelalakjuk 50 Hz 400 V / 230 V feszültségű szinusz hullám. Ez a tipikus hálózati feszültség, amit gyakran „kettőhúsz”-nak emlegetnek. Az invertereket az élet több területén alkalmazunk, napelemes szempontból viszont két nagy csoportot különböztetünk meg: a szigetüzemű és a hálózatra tápláló napelem invertert. A kétféle napelem inverter működése sokban eltér, ezért nem szabad azokat összekeverni!

A szigetüzemű napelem inverter

A szigetüzemű napelem inverter az akkumulátorra van rákapcsolva. Az akkumulátorból vételezett egyenáramot alakítja váltakozó árammá. Kiválasztásukkor figyelembe kell venni, hogy milyen és mekkora teljesítményigényű fogyasztókat akarunk róla üzemeltetni, mert vannak úgynevezett „módosított szinuszos” inverterek. Ezek valójában nem szinusz jelet, hanem négyszög vagy trapéz jelalakot képeznek, amit könnyebb előállítani. Itt is igaz, hogy célszerű minőségi terméket választani, ha garantált működést illetve biztos szervízhátteret szeretnénk. Továbbá, a minőségi napelem inverterek megfelelő védelmi funkciókkal vannak ellátva, ami magában foglalja mind a berendezések védelmét, mint pedig az életvédelmi funkciókat.

A hálózatra tápláló napelem inverter

A hálózatra tápláló napelem inverterre vannak csatlakoztatva a napelemek, az inverter pedig rá van kapcsolva az elektromos hálózatra. A napelemekről jövő villamos energia esetén viszont tág határok között változhat a feszültség és az áramerősség, emellett még a hálózati feszültséget is folyamatosan követnie kell a napelemes inverternek.
A napelem inverterre soros kapcsolásban kell kötni a napelemeket. Az inverterre jellemző adat, hogy mekkora teljesítményt tud fogadni, azaz mennyi napelemet lehet rákötni. Ezt a gyártók által kiadott táblázatok és méretező programok segítségével tudhatjuk meg. Egyes inverterek rendelkeznek 2, akár 3 MPPT, azaz munkapontkövető körrel. Ez azt jelenti, hogy nem kell az összes napelemet egy bemenetre kötni, hanem több kört is képes kezelni. Ez azért fontos, mert a napelem csoport akkor működik jól, ha a tájolás megegyezik. Amennyiben eltér a dőlésszög vagy az irány, célszerű másik csoportba kötni. A nem megfelelően elhelyezett napelemek rontják egymás teljesítményét!
Az inverterek további jellemzője az, hogy hány fázisra táplál. Vannak egy-, két- és háromfázisú inverterek is. A napelem inverterek nagy része képes folyamatosan monitorozni és adatokat szolgáltatni mind a bemenő, mind a kimenő villamos energiáról. A legújabb típusokba közvetlen internet csatlakozás van integrálva.
Napelem invertert rengeteg cég gyárt a piacon, azonban olyat célszerű választani, amelyet az áramszolgáltató elfogad. Ezek az inverterek megtalálhatók az áramszolgáltatók honlapján, a lista sajnos gyakran változik. Ezért érdemes szakemberrel végeztetni a telepítést és az engedélyeztetést.

Az általunk forgalmazott napelem inverter típusok:

  • Fronius IG TL
  • Fronius IG Plus
  • Fronius Galvo
  • SMA SB 2000-3000HF
  • SMA SB 2500-5000TL
  • SMA STP 5000TL-20000TL
Fronius_IG_Plus_Serie

Szerkesztette: Ökrös László