NAPELEM ÁR

Napelem ár

Az elmúlt években a napelem ár jelentős változáson ment keresztül, mégpedig a vásárlók szempontjából igencsak pozitív irányba.

A napelemek ára a 2009-től kezdődő hatalmas kereslet hatására nagymértékben csökkent, nagyjából a felére. A Távol-Keleten ebben az időszakban rengeteg napelem gyártósort hoztak létre, amik azóta ontják magukból a napelem alapját képező szilícium lapokat. A világpiacon közben hirtelen megsokszorozódott a gyártók száma, emiatt a nyugat-európai gyártóknak is csökkenteni kellett a napelem árakat és minél inkább felvenni a versenyt a kínai gyártók olcsóbb napelemeivel.

Ezeket a cikkeket mindenképp olvassa el!

A 6 leggyakoribb hiba, amelyet a napelem vásárlók elkövetnek

A 6 leggyakoribb hiba, amelyet a napelem vásárlók elkövetnek

Összegyűjtöttük azt a 6 leggyakrabban előforduló hibát, amit a napelem rendszer vásárlók elkövetnek.[...]
1 éves napelemes rendszer termelés

1 éves napelemes rendszer termelés

Valós energiatermelés egy régi telepítésünkről! A napelemes rendszerek energiatermelése jól modelle[...]
10 tévhit a napelemes rendszerekről

10 tévhit a napelemes rendszerekről

1. A napelemes rendszer túl drága A napelem modulok ára az elmúlt években folyamatosan csökkent. 20[...]

A napelem ár megtérülése

A napelem árak csökkenésével egy időben egy másik pozitív jelenség is zajlik a piacon: a napelemek teljesítménye és megbízhatósága határozottan és folyamatosan emelkedik.

Így a napelem árával szembeállítható megtérülés, vagyis hogy mennyi idő alatt térül meg a napelem ára, folyamatosan javuló képet mutat.

Ezért kiemelkedően fontos, hogy amikor a napelem árát vizsgálja, akkor a teljes beruházás megtérülését is állítsa szembe a költségekkel!

 Mit is jelent a napelem ára?

A napelem áráról leggyakrabban egy tetőn elhelyezkedő napelem tábla jut eszünkbe. Ez teljesen érthető, hiszen ez látszik és ha a tulajdonos felnéz a tetőre, erre lehet büszke és elégedett.

Önmagukban viszont a napelemek nem fognak számunkra energiát termelni. Ahhoz, hogy egy jól működő napelemes rendszerünk legyen, amely 25-30 évig képes kiszolgálni minket, és hosszú távon biztosítani az olcsó villamos energiát, nem csupán a napelemekről illetve a napelem áráról kell beszélnünk, hanem a komplett rendszert egyben vizsgálni. (Illetve a följebb említett megtérülést is.)

A napelemes rendszer azon túl, hogy három fontos részből áll, úgy mint napelem, inverter és tartószerkezet, több apró részlet is ugyanolyan fontos a hosszú távú működés szempontjából. Az apróságok, amik már kevesebbszer kerülnek szóba napelemes rendszer esetén, a következők:

  • A tartószerkezet teljes mértékben rozsdamentes, minőségi anyagból készüljön.
  • A telepítési munkálatok során olyan módon kerüljenek fel a napelemek illetve a tartószerkezet, hogy a tető 25 év múlva se ázzon be.
  • A telepítési munkálatokra vállalt garancia.
  • Az inverter garanciája alapvető elvárás, de a garanciális háttérszolgáltatást is megbízhatóan vállalja a forgalmazó?
  • A csatlakozó szerelvények, kábelek és kábelvédő csövek mind teljes mértékben UV és időjárás álló anyagból készüljenek.
  • A kiegészítő elektromos eszközökre – úgymint leválasztó kapcsoló illetve túlfeszültség levezető – is érvényes-e a garanciaszolgáltatás, megbízható gyártó termékei lettek-e beszerelve?
  • A korrekt áramszolgáltatói ügyintézés, amely magában fogalja az ügymenet végigkövetését a telepítéstől a módosított hálózati szerződések megkötéséig, illetve a kétirányú (ad-vesz) mérőóra cseréjéig.

Amire mindenképpen figyeljen!

Összegezve nagyon fontos, hogy amikor a napelemes beruházás mellett dönt, akkor az ár tekintetében ne csupán magának a napelemnek, mint különálló elemnek az árát vizsgálja, hanem feltétlenül nézze meg a kapcsolódó technikai eszközök minőségét és árát is, illetve a teljes beruházás megtérülését.

Hozzászólások

hozzászólás

Comments for this post are closed.