Napelem rendszerek

A hazai napelem rendszerek száma 2023. április végére elérte a 200.000-et! Így amikor ezt az adatot olvassa, a fenti számot már rég túlhaladta a valóság. Magyarország Nemzeti Energiastratégiájában a megfogalmazott cél pont 200.000 háztartási méretű kiserőmű (azaz HMKE, ami az 50kW alatti napelem rendszereket jelenti) telepítése volt.
De a céldátum 2030. lett volna!

A fenti adatok alapján mindenki számára egyértelmű lehet, hogy a napelem rendszerek száma, egy korábban elképzelhetetlen ütemben növekedett. És ez a nagy mértékű növekedési ütem nem csak Magyarországra igaz.
Mindez csak véletlen lenne? Egy még meg nem érthető anomália?
Botorság lenne azt hinni, hogy itthon is és a világban is mindenki megbolondult.
Pont a fenti számok és a növekedési ütem bizonyítja azt, hogy ez az évtized a napelem rendszerek évtizede lesz.
Mind itthon, mind a nagyvilágban.

Nvsolar Napelem Rendszer Telepites

De mi is az a napelem rendszer?
Nagyon egyszerűen fogalmazva egy olyan rendszer, ami a napsugarakban lévő fotovoltaikus energiát, az elektromos eszközök által is használható villamos energiává alakítja át.
Ehhez pedig az alábbi főbb elemekre van szükség a napelem rendszerekben.
Napelem: A napsugarak befogására szolgáló eszköz. A napelemeken lévő napelem cellák a napsugarakból egyenáramot állítanak elő.
Tartószerkezet: A napelemek 25-30 éven át is stabil rögzítésére szolgáló szerkezet.
Inverter: A napelemek által előállított egyenáram az inverter alakítja át az elektromos eszközeink által is használható váltóárammá.

A napelem rendszer ára

Nvsolar Napelem Rendszer Ajanlat

A napelem rendszer nem olyan, mint 1kg alma a piacon. A rendszer árak nagy szórást mutathatnak még akkor is, amikor a napelem rendszer két fő eleme az inverter és a napelem megegyezik több ajánlatban is. Leginkább azért, mert a lényeg itt is a részletekben bújuk meg.
Egy rendszer erejét mindig a leggyengébb eleme határozza meg. Napelem rendszernél ez az elem pedig a kis szerelési anyagok, illetve a telepítés szakszerűsége. Mert például a napelem kábeleket az inverterrel összekötő kábelek MC4 csatlakozókkal köti össze minden cég. De az MC4 csatlakozóból van 370Ft-os utángyártott és dupla áron gyári is.

A hétköznapi életben ismert kábel kötegelő is egy filléres darab, 8 Ft körüli áron kapható. De korrekt cég nem ezt, hanem az extrém körülményekre készült UV álló, fém nyelves kötegelőt használ, ami már 80Ft.
Ugyanez áll a telepítés szakszerűségére is. Mert lehet egy inverter falra szerelése tetszetős, ha nincs meg a gyártó által előírt védőtávolság, akkor a 10-12-25 év garancia egyből 0-ra csökken.

Napelem rendszer megtérülése

A napelem rendszerek megtérülési ideje elvileg egy egyszerű matematikai művelet eredménye lenne. A napelem rendszer árát el kell osztani az 1 év alatt általa termelt energiáért ki nem fizetett összeggel. De ebből az egyszerű osztási műveletből csak a bekerülési árat tudjuk biztosan.
A megtermelt energia árát viszont negyedévente határozzák meg a piaci árak függvényében. (A kedvezményes áron elérhető évi 2523kWh feletti résznél.) De tőlünk nyugatabbra sok esetben ennél már átláthatatlanabb a helyzet. Ott a valós piaci kereslet/kínálat által napon belül is változó áron lehet az energiához hozzájutni. Így jó eséllyel egyszer nálunk is ez a rendszer kerül bevezetésre.

Akkor most ne is akarjunk megtérülési időt számolni, mert nem lehet?
A megtérülési idő kiszámítása fontos eleme minden beruházásnak, így a napelem rendszereknél szükséges ezt tudunk. De célszerű 2 dolgot a számítás elvégzésekor észben tartanunk.
Az olcsó energia időszaka véget ért. Egyre több energiát fogyasztunk, amit bár követ az energia termelés, de összességében az energia ára folyamatosan nőni fog.
Emiatt amikor jelen áron kiszámoljuk a megtérülési időt, akkor azért tudjuk, hogy a valóság a kapott számnál alacsonyabb lesz.
Pont úgy, mint ahogy azoknál a hazai napelem rendszer tulajdonosoknál, akik mondjuk 2020-ban kiszámoltak egy 12-13 éves megtérülési időt, de 2022. derekától már dupla árú energiát váltanak ki.
Náluk most 1 eltelt év 2 évvel csökkenti a megtérülési időt, a 70Ft/kWh-ás energia ár miatt.

A napelem rendszer részei

A napelem rendszerek alapvetően 3 fő alkotóelemből állnak:

  • napelem panelek
  • inverter
  • tartószerkezet

Ezen felül vannak még a kábelek és csatlakozókról, a kiépített AC és DC védelem, illetve opcionálisan az akkumulátorok. Ennyi az egész.

Napelem panel

A napelem rendszerek egyik fő elemei a napelem panelek. A paneleken lévő napelem cellák a napfényből egyenáramot állítanak elő.

Érdekel

Napelem inverter

A napelem inverter feladata a napelem rendszerben, a napelem panelek által előállított egyenáram váltóárammá konvertálása, hogy ezáltal az elektromos eszközeink által is használhatóvá váljon.

Érdekel

Napelem tartószerkezet

A napelem tartószerkezet a napelemek hosszú távú rögzítésének alapja. Három fajtáját különböztetjük meg: ferde tetős, lapos tetős és földi tartószerkezet.

Érdekel

Nvsolar Napelem Rendszer Reszei

Hogyan lehet napelem rendszere?

Napelem rendszert szeretne, de fogalma sincs arról, hogy pontosan milyen folyamatok állnak Ön előtt?
Nem tudja, hogy át kell-e ugornia a tüzes karikán és ha igen, akkor hányszor?
Megmutatjuk a teljes folyamatot lépésről-lépésre. Így mindig tudni fogja, hogy mi következik és mikor ér a történet végére.

Telefonos Egyeztetes

Telefonos egyeztetés és árajánlat

Ajánlatkérését követően szaktanácsadó kollégánk telefonon egyeztet Önnel és emailben küldi az ajánlatunkat.

Napelem Rendszer Felmérés Rendszertervezés

Helyszíni felmérés, áramszolgáltatói ügyintézés

A helyszíni felmérést szakfelmérő kollégáink végzik el. Az áramszolgáltatói ügyintés terheit levesszük az Ön válláról.

Napelem Rendszer Telepítése

Rendszer telepítés, beüzemelés, oktatás

Telepítő csapatunk 1 nap alatt telepíti napelem rendszerét. Tesztüzemet végez és megmutatja Önnek a rendszer használatát.

Így lesz Önnek napelem rendszere

Napelemes tudástár

Amit érdemes tudni a napelemekről
Megéri napelem rendszert telepítenie egy vállalkozásnak? #pénz, #napelem

Megéri napelem rendszert telepítenie egy vállalkozásnak?

Megéri? Nem éri meg? Mennyi idő alatt térül meg?Az örök kérdések napelem rendszer esetén, amit elsősorban a lakossági...

Elolvasom
Napenergia Plusz Program 2024 #pénz, #napelem

Napenergia Plusz Program 2024

Mit lehet tudni a programról? A Napenergia Plusz Program hivatalos pályázati felhívását 2023. december 4-és este tették közzé.A...

Elolvasom
Helyszíni felmérés vagy szakfelmérés? #pénz, #napelem

Helyszíni felmérés vagy szakfelmérés?

Mi is az a helyszíni felmérés? Korrekt napelem rendszer telepítést minden esetben meg kell előznie egy helyszíni felmérésnek....

Elolvasom
Összes blogbejegyzés megtekintése
Büszkék vagyunk munkáinkra

Nézze meg kiemelt referenciáinkat

idézőjel

Az NVSolarnál a küldetésünk, hogy a napelemek megbízhatóan, hosszútávon is megfelelően működjenek. Mi vagyunk azok, akik jobban odafigyelnek az ügyfelekre és akikre nyugodtan számíthatnak a telepítés után is.

Kovács Imre, Budakalász

Napelem referencia
Referenciák