FK_solinas_vakuumcsoves_napkollektorokNéhány éve még a Magyarországon alkalmazott napkollektorok nagy része síkkollektor volt. Mára azonban egyre nagyobb arányban jelennek meg a legkülönbözőbb kialakítású, elsősorban vákuumcsöves napkollektorok, de emellett a síkkollektorok kínálata is növekszik. A piac folyamatos bővülése megnehezíti a választást és nem csupán az ár a döntő tényező.

A vákuumcsöves napkollektor a nap hőenergiáját a legnagyobb hatásfokkal képes hasznosítani és átadni a hőhordozó közegnek, azzal pedig fűteni a melegvíztároló tartályt. A nagyobb hatásfok a működési elvében keresendő, ugyanis ez egy duplafalú üveg cső, amiben a két üvegfal között vákuum van, ami amellett, hogy átengedi a fényt és vissza alig-alig engedi, a legjobb hőszigetelő. Emiatt a vákuumcsöves napkollektort elsősorban fűtésrásegítésre célszerű alkalmazni, mert a téli időszakban akár 30-35%-kal képes többet termelni, mint a síkkollektor. Fűtésrásegítés esetén érdemes medencefűtésben gondolkodni, mert a nyári többlet melegvíztermelést egyszerűen hasznosíthatjuk a medencében.
Attól, hogy a vákuumcsöves napkollektor télen többet termel, nem feltétlenül jobb választás. A vákuumcsöves napkollektor a jobb hatásfok mellett sérülékenyebb, körültekintőbben kell alkalmazni, nagyobb számban fordul elő, hogy meghibásodik. A nem megfelelően méretezett vákuumcsöves napkollektoros rendszer könnyen többletköltséget okozhat, amely gyakran az üzemeltetés hibáiból adódik. Általánosságban a síkkollektoros rendszer hatékonysága valamivel kisebb, de a működése megbízhatóbb és egész éves viszonylatban alig pár százalékkal termel kevesebb meleg vizet.

A vákuumcsöves napkollektorok ára az elmúlt években nem változott jelentősen. Míg a napelem árak a Nyugat-Európai támogatások hatására meredeken estek, a vákuumcsöves napkollektor árak stagnáltak, vagy kismértékben emelkedtek. Ez köszönhető többek között az alapanyag árak növekedésének (réz, alumínium).

A vákuumcsöves napkollektor ára önmagában nem elegendő a rendszer ár és a megtérülés vizsgálatához. Az általunk forgalmazott, FK Solinas 3 német gyártmányú vákuumcsöves kollektor egyedülálló manufakturális termék. Kimagasló, 10 év garanciát elérhető rá. Az FK Solinas 3 végfelhasználói ára bruttó 225 171 Ft (177 300 FT + ÁFA) /kollektor.