Tűzvédelmi kapcsoló

A tűzvédelmi kapcsoló a Tűzvédelmi Műszaki Irányelv (azonosító: TvMI 7.1:2015.03.01.) által 2015. március 1-től előírt védelmi eszköz, amelyet bizonyos esetekben alkalmazni kell a napelemes rendszerek telepítésekor. A tűzvédelmi kapcsoló célja a tűzoltó életvédelme tűz esetén. 

Milyen esetekben kell tűzvédelmi kapcsolót alkalmazni?

"A DC oldali vezetékek lekapcsolására vonatkozó követelményének kielégítésére elfogadható műszaki megoldás az inverterbe épített DC oldali leválasztás, ha az adott DC kábel épületbe való belépési pontjától indult belső DC nyomvonal teljes hossza nem haladja meg az 5 métert és nem halad át egymás feletti/alatti egynél több szinten, idegen tulajdonon, bérleményen, tűzszakaszon." (TvMI 7.1:2015.03.01. 6.2.2.2.)

Minden esetben, ha a DC kábel nyomvonala több, mint 5 méter és érint lakóteret (a padlás is annak számít), alkalmazni kell a tűzvédelmi kapcsolót. 

"A DC leválasztás elhelyezése az épületen kívül és a PV-modulok mellett (pl. a PV modulok tartószerkezetén elhelyezve) kell legyen, ha a napelem modulok részét képező a PV- modulok által lefedett terület(ek) legközelebbi pontja és az épület belépési pontja közötti DC kábelszakasz legrövidebb távolsága több mint 10 m." (TvMI 7.1:2015.03.01. 6.2.2.4.)

Azaz ha a kültérben elhelyezkedő DC nyomvonal az épület belépési pontjáig 10 m-nél hosszabb, szintén alkalmazni kell tűzvédelmi kapcsolót.

A leírás tájékoztató jellegű, a pontos alkalmazási feltételek a TvMI 7.1:2015.03.01 - ben találhatóak.

Mindenképp olvassa el!

A 6 leggyakoribb hiba, amelyet a napelem vásárlók elkövetnek

A 6 leggyakoribb hiba, amelyet a napelem vásárlók elkövetnek

Összegyűjtöttük azt a 6 leggyakrabban előforduló hibát, amit a napelem rendszer vásárlók elkövetnek.[...]
1 éves napelemes rendszer termelés

1 éves napelemes rendszer termelés

Valós energiatermelés egy régi telepítésünkről! A napelemes rendszerek energiatermelése jól modelle[...]
10 tévhit a napelemes rendszerekről

10 tévhit a napelemes rendszerekről

1. A napelemes rendszer túl drága A napelem modulok ára az elmúlt években folyamatosan csökkent. 20[...]

Milyen tűzvédelmi kapcsolót használjunk?

A piacon többféle működési elvű és gyártmányú tűzvédelmi kapcsoló elérhető. Működési elvük szerint három csoportot különböztetünk meg:

  • Feszültség csökkenés elvén működő tűzvédelmi kapcsoló: áramszünet esetén azonnal lekapcsol, hátránya, hogy kézzel kell visszakapcsolni, azaz ha a tetőn van a napelemes rendszer, fel kell menni és visszakapcsolni. A legolcsóbb típus.
  •  Munkaáramú tűzvédelmi kapcsoló: gerjesztés hatására old le, azaz feszültség alá kell helyezni, hogy lekapcsoljon. Emiatt nagy hátránya, hogy tűzálló vezetéket kell alkalmazni, és tűz esetén is rendelkezésre álló működtető feszültség kell, ami megdrágítja a beszerelést ami nagyon megdrágítja a beszerelést.
  • Motoros tűzvédelmi kapcsoló: teljesen automatikus, emberi beavatkozás nélkül nyit és zár, nincs szükség speciális vezetékre. A főkapcsoló lekapcsolásakor vagy áramszünet esetén 5 másodpercen belül megszakítja a DC oldalt és automatikusan visszakapcsol, ha újra van áram a hálózatban. 
    santon_tuzvedelmi
    Tűzvédelmi kapcsoló

Érdemes tájékozódni, mielőtt a tűzvédelmi kapcsoló beépítésére kerül sor, mert később sok bosszúságot okozhat a nem megfelelő eszköz alkalmazása. Telepítéseinknél minden esetben amikor a törvény megköveteli, motoros tűzvédelmi kapcsolót építünk be, mely biztonság, kényelem és ár-érték szempontjából a legjobb választás.

Hozzászólások

hozzászólás

Comments for this post are closed.