TOP 10 áramspórolási tipp

TOP 10 áramspórolási tipp

10 tipp, hogyan tudja csökkenteni villamosenergia felhasználását!

1. A régi háztartási berendezéseink meglepően sok áramfelvételt jelenthetnek, a jó hír az, hogy egy esetleges cserénél már leginkább ,,A” kategóriás energiafogyasztású berendezéseket forgalmaznak az üzletek.

2. Belső világításunk korszerűsítése, ha még nem történt meg, jelentős spórolást eredményezhet.  A már régebb óta piacon lévő kompaktcsövek modern alternatívája lehet a LED világítás.

3. Számítógép vásárlásnál vegyük figyelembe, hogy egy asztali gép fogyasztása akár 10x-ese is lehet egy notebookénak.

4. Ha meleg víz előállítása villanybojlerrel történik otthonában, érdemes a berendezés rendszeres vízkőtelenítését elvégezni, mert a fűtőszálra rakódott vízkő csökkenti a hatásfokot. Villanybojler használata esetén egy hozzá kapcsolt kollektoros  rendszer nagyon gyors megtérülést hoz, persze ez egy jelentős beruházás.

5. Ha kertjében fúrt kútból locsol, a szivattyú sok áramot fogyaszthat. A fogyasztás csökkentésének lehetséges alternatívája egy a talajtól magasabbra elhelyezett esővíz gyűjtő tartály, amelyből csepegtetős eljárással locsolhatunk, kihasználva a gravitációt.

6. Ha klímát használ, próbálja meg azokra a helyiségekre korlátozni a használatot, amiben elengedhetetlen a kényelméhez, pl. a hálószobában a nyugodt éjszakai alváshoz. Nem feltétlenül kell 20 fok, kísérletezze ki a hőfokmaximumát, amiben még jól érzi magát.

7. Készülékeink standby módban is fogyasztanak minimális áramot, ettől legegyszerűbben egy kikapcsolható elosztóval válhat meg.

8. Azokban a helyiségekben, ahol nem tartózkodunk, kapcsoljuk le a világítást, illetve inkább helyi világítást használjunk pl. olvasáshoz, mint fényárban ússzon az egész szoba.

9. Ma már lehetséges, hogy teljes áramfelhasználását saját napelemes rendszerével termelje meg. Ez szintén jelentős beruházás, de a 8-10 éves megtérülést követően még legalább 20 évig szolgáltatja Önnek rendszere a környezetbarát elektromos energiát.

10. Végül, de nem utolsó sorban, ne dőljön be a legkülönfélébb, "tudományosan alátámasztott", pár ezer forintért garantált nagymértékű energiafogyasztást ígérő berendezéseknek!

Szerkesztette: Ökrös László

Mindenképp olvassa el!

A 6 leggyakoribb hiba, amelyet a napelem vásárlók elkövetnek

A 6 leggyakoribb hiba, amelyet a napelem vásárlók elkövetnek

Összegyűjtöttük azt a 6 leggyakrabban előforduló hibát, amit a napelem rendszer vásárlók elkövetnek.[...]
1 éves napelemes rendszer termelés

1 éves napelemes rendszer termelés

Valós energiatermelés egy régi telepítésünkről! A napelemes rendszerek energiatermelése jól modelle[...]
10 tévhit a napelemes rendszerekről

10 tévhit a napelemes rendszerekről

1. A napelemes rendszer túl drága A napelem modulok ára az elmúlt években folyamatosan csökkent. 20[...]

Hozzászólások

hozzászólás

Comments for this post are closed.