polykristalyos-napelem

Polikristályos napelem

A polikristályos napelem a szilícium alapú napelemek közé tartozik. Magyarországon az egyik legelterjedtebb típus. Gyártási technológiája hasonló a félvezetők gyártásához, mint a tranzisztorok, processzorok, memóriák.

Ezeket a cikkeket mindenképp olvassa el!

A 6 leggyakoribb hiba, amelyet a napelem vásárlók elkövetnek

A 6 leggyakoribb hiba, amelyet a napelem vásárlók elkövetnek

Összegyűjtöttük azt a 6 leggyakrabban előforduló hibát, amit a napelem rendszer vásárlók elkövetnek.[...]
1 éves napelemes rendszer termelés

1 éves napelemes rendszer termelés

Valós energiatermelés egy régi telepítésünkről! A napelemes rendszerek energiatermelése jól modelle[...]
10 tévhit a napelemes rendszerekről

10 tévhit a napelemes rendszerekről

1. A napelemes rendszer túl drága A napelem modulok ára az elmúlt években folyamatosan csökkent. 20[...]

Polikristalyos_ontecsA polikristályos alapanyagot speciális - ún. irányított lehűlési gradiensű - öntési eljárással nyerik a tisztított szilíciumból. A kiöntött polikristályos tömböt öntecsnek nevezik. A polikristályos anyagszerkezet tulajdonképpen oszlopos egykristályszemcsék együttesét jelenti, tehát nem homogén egykristály. Az öntési eljárás jelentős energiamegtakarítást jelent az egykristályhúzáshoz képest, ugyanakkor nagy, 500 mm-nél nagyobb élhosszúságú hasáb alakú polikristálytömbök gyártását teszi lehetővé, amint a képen látható. A szilícium öntecst szétfűrészelik vékony lapokra. A szétfűrészelés jelentős veszteséggel jár, mert a vágás során a cellák kb 40%-a széttörik és használhatatlanná válik.
A téglalap alakú cellák többszöri hőkezelés és felületkezelés után képesek a megadott hatásfok elérésére. A cellák kezelése után forrasztják rá az ónszalagot, laminálják és megkapja az alumínium keretet. A gyártási folyamat végén tesztelik. A teszt két részből áll. Egyrészt magában foglalja a termelési adatok ellenőrzését egy úgynevezett napszimulátor segítségével, másrészt vizsgálják a külső hatásokkal szembeni ellenállását, pl jégeső.

Az alábbi videón látható a polikristályos napelem gyártása:

Szerkesztette: Ökrös László
Comments for this post are closed.