A napkollektor telepítése előtt meg kell határozni, hova kerüljenek a különböző gépészeti elemek. A melegvíztároló helyét és a csővezetékek nyomvonalát ki kell jelölni. Érdemes a lehető legrövidebb távolságra elhelyezni a napkollektortól. Részben amiatt, mert a bekötésre alkalmazott rézcső ára jelentősen emelkedett az elmúlt években, másrészt minél messzebbre helyezzük a melegvíz-tárolót, annál nagyobb a hőveszteség a csövek mentén. Ezek mellett meg kell határozni, hova kerüljön a szivattyú, egyéb gépészeti elemek illetve a vezérlés.

Napkollektor szerelés cseréptetőre

A napkollektor telepítésénél a legfontosabb szempont a megfelelő tájolás. A napkollektor akkor tudja a legtöbb meleg vizet megtermelni, ha a tájolása déli, dőlésszöge pedig 30-45°. Ez háztetőn gyakran nem teljesíthető teljes mértékben, de törekedni kell a legjobb elhelyezésre. Tetőre történő telepítés során elsőként a tetőkampók rögzítése történik a szarufákhoz. A megfelelő rögzítésre pontos utasítások vannak, így biztosítható a teljes vízzárás. Ezekhez csavarozzák a tartósínt, amire ráfektetik a kollektort. A tartósíneket ellenőrizni kell, hogy egy síkban helyezkedjenek el. A kollektor felhelyezése után csatlakoztatni kell a csővezetéket.

Napkollektor_szereles_tetore

napkollektor_szereles_hodfarku

Napkollektor szerelés lapostetőre, talajra

Lapostetőre vagy talajra történő elhelyezés esetén külön háromszög alakú tartószerkezet áll a rendelkezésre. Ez a tartószerkezet moduláris felépítésű, csavarokkal összeállított tartó. Ez a tartószerkezet külön rögzítést vagy pedig lesúlyozást igényel.

Napkollektor_szereles_laposteto

napkollektor_szereles_FKSolar_laposteto