napkollektor-mukodese

Napkollektor működése

A napkollektor a napsugárzás hatására közvetlenül meleg vizet vagy meleg levegőt állít elő. A hétköznapi szóhasználatban gyakran összekeverik a napelemmel, amely villamos energiát állít elő.

A napkollektor a napenergia felhasználásával közvetlenül állít elő fűtésre, vízmelegítésre használható hőenergiát. Bármilyen közeg melegítésére alkalmas, lehet az légnemű vagy folyékony, leggyakrabban víz melegítésére használják. Többféle típusú napkollektort és napkollektoros rendszert különböztetünk meg, a fő részeiben viszont mind megegyezik. A napkollektoros rendszerben az alábbi 6 fő elemet különböztetjük meg:

Ezeket a cikkeket mindenképp olvassa el!

A 6 leggyakoribb hiba, amelyet a napelem vásárlók elkövetnek

A 6 leggyakoribb hiba, amelyet a napelem vásárlók elkövetnek

Összegyűjtöttük azt a 6 leggyakrabban előforduló hibát, amit a napelem rendszer vásárlók elkövetnek.[...]
1 éves napelemes rendszer termelés

1 éves napelemes rendszer termelés

Valós energiatermelés egy régi telepítésünkről! A napelemes rendszerek energiatermelése jól modelle[...]
10 tévhit a napelemes rendszerekről

10 tévhit a napelemes rendszerekről

1. A napelemes rendszer túl drága A napelem modulok ára az elmúlt években folyamatosan csökkent. 20[...]
  • 1.Napkollektor
  • 2-4. Működtető, szabályozó, biztonsági és ellenőrző szerelvények: keringtető szivattyú, automatika (2), biztonsági szelepek, nyomás és hőmérők, szabályozó- és váltószelepek(3), tágulási tartály (4).
  • 5. Csővezeték: A napkollektorokat kötik össze a tárolókkal.
  • 6. Tárolók: a napkollektor által termelt hőt melegvíz formájában tárolják

Napkollektor_rendszer

A vízmelegítésre használatos napkollektorok között megkülönböztetünk vákuumcsöves napkollektorokat és síkkollektorokat. A különbség a szerkezeti felépítésükben rejlik.
A vákuumcsöves napkollektor a következőképpen működik:

Vakuumcsoves_kollektor

Az egész napkollektor lelke pedig a vákuumcső, amelyben vákuum szigetelni a hőátadó csövet. A hőátadó csőben alkoholos, alacsony hőmérsékleten párolgó folyadék van, amely a napsugárzás hatására felmelegszik, gőz halmazállapotba kerül, majd felszáll az osztó-gyűjtőbe, ott pedig lecsapódik és átadja a hőt a keringetőcsőben áramló víznek.

Vakuumcsoves_napkollektor_vakuumcso

A síkkollektor felépítését tekintve eltérő a vákuumcsöveshez képest. A síkkollektor esetében egy nagyméretű üveglap alatt helyezkedik el az abszorber felület, amely arra hivatott, hogy a lehető legtöbb napfényt elnyelje és ezzel melegítse az ebbe ágyazott rézcsövet, amiben a víz kering. Mindez egy hőszigetelt alumínium keretbe van elhelyezve.

Sikkollektor

Szerkesztette: Ökrös László
Comments for this post are closed.