napelemek-tipusai

Napelem típusok

A polikristályos napelemek

qcells_poly_napelemA polikristályos napelemeket egyszerűen kristályos napelemeknek is nevezik, ha közelről megnézzük a cellát, látszódnak a szabálytalan elrendezésű kristályok. A kristályokat tömbben, azaz öntecsben növesztik, majd szeletelik vékony szeletekre, így kapják a cellákat. Az egyes cellák ónszalaggal vannak összeforrasztva, majd többrétegű védőburkolatba helyezve. Hatásfokuk 13-16%, amivel a középkategóriába tartoznak.

Ezeket a cikkeket mindenképp olvassa el!

A 6 leggyakoribb hiba, amelyet a napelem vásárlók elkövetnek

A 6 leggyakoribb hiba, amelyet a napelem vásárlók elkövetnek

Összegyűjtöttük azt a 6 leggyakrabban előforduló hibát, amit a napelem rendszer vásárlók elkövetnek.[...]
1 éves napelemes rendszer termelés

1 éves napelemes rendszer termelés

Valós energiatermelés egy régi telepítésünkről! A napelemes rendszerek energiatermelése jól modelle[...]
10 tévhit a napelemes rendszerekről

10 tévhit a napelemes rendszerekről

1. A napelemes rendszer túl drága A napelem modulok ára az elmúlt években folyamatosan csökkent. 20[...]

A monokristályos napelemek

163_206lg_neon_solarpanelEgykristályos napelemeknek is nevezik ezeket a napelemeket. Azért egykristály, mert a gyártástechnológia során egy henger alakú hatalmas kristályt növesztenek, majd ezeket vágják szintén vékony szeletekre. A szeleteket a polikristályos napelemhez hasonlóan összeforrasztják, többrétegű védőburkolatba helyezik és így állítják össze a napelem táblát. Hatásfokuk a kereskedelmi forgalomban kapható szilícium alapú napelemek között a legmagasabb, 14-18%. A magasabb hatásfokhoz viszont magasabb ár is tartozik.

Vékonyrétegű napelemek

vekonyfilmA vékonyrétegű napelemek mindössze alapanyagukban egyeznek meg a kristályos napelemekkel. Az összes típus közül ezt fejlesztik a leggyorsabb ütemben. Gyártásuk során az hordozórétegre gőzölik fel a félvezető rétegeket, ami lehet üveg, fém vagy más időjárásálló anyag. Így hajlékony, hordozható napelem is gyártható. Az előző típusokhoz képest könnyebben gyártható, akár többrétegű napelem, amelyek hatásfokban közelítenek a kristályos napelemekhez. A jelenlegi, széles körben elérhető vékonyréteg napelemek hatásfoka 5-8 %. Áruk viszont jóval kedvezőbb, mint a kristályos társaiké, de az alacsony hatásfok miatt akár kétszer akkora területet is elfoglalhat ugyanaz a teljesítmény.

Szerkesztette: Ökrös László

Hozzászólások

hozzászólás

Comments for this post are closed.