Napelemes rendszerek tervezése

A napelemes rendszerek tervezése alapvető fontosságú a megfelelő rendszer vásárlása előtt. Az alábbi fő lépéseken keresztül meg lehet határozni, mekkora rendszerre van szükség.

1. A saját fogyasztásunk meghatározása

A saját fogyasztásunkra célszerű méretezni a rendszert. Ezt megtudhatjuk a villanyszámlánkról. Csak elő kell venni a villanyszámlát, arról leolvasni a havi áramfogyasztást kWh-ban. Ezt 12-vel szorozva megkapjuk az éves áramfogyasztásunkat.

Napelem Latvanyterv

2. A szükséges napelem teljesítmény meghatározása

Ha megvan az éves áramfogyasztás, abból már meg lehet tervezni, hogy mekkora névleges teljesítményű napelemes rendszer szükséges. Egy egyszerű példán keresztül: ha a havi áramfogyasztás 300 kWh, akkor az éves fogyasztás: 300 x 12 =3600 kWh. 1 kWp névleges teljesítményű napelemes rendszer optimális tájolás és elhelyezés esetén kb 1200-1250 kWh villamos energiát termel. Ez alapján, az éves fogyasztást el kell osztani 1,2-vel, így megkapjuk a rendszer teljesítményét. Folytatva az előbbi példát, ez 3600 / 1,2 =  3000. Tehát ehhez a fogyasztáshoz egy 3 kWp névleges teljesítményű napelemes rendszert kell tervezni. A rendszer mérete változhat, ha a tájolás nem optimális.

3. Az inverter kiválasztása

A napelemek önmagukban nem termelnek számunkra hasznosítható villamos energiát. A rendszerhez szükséges az inverter, ami a napelemek által termelt egyenáramot a hálózatban lévő váltóárammá alakítja. Az inverter a napelemes rendszer egyik kulcsa, hatásfoka befolyásolja a rendszer összteljesítményét. A piacon nagyon sokféle gyártmányú inverter elérhető, mind ár mind minőség alapján ki lehet választani a megfelelőt. Erre rendelkezésre állnak az invertergyártó vállalatok méretező/kiválasztó programjai, amivel percek alatt meghatározható a megfelelő inverter.
Az inverter kiválasztásánál további szempont az, hogy egy sztringes vagy multisztringes invertert alkalmazzunk. Az egyes sztringek a sorba kapcsolt napelem modul csoportokat jelentik. A sorba kapcsolt napelem modulok kapcsolódnak az inverterre. A soros kapcsolás esetén a feszültségek összeadódnak, ezért meg van határozva, hogy maximum mekkora csoport kapcsolódhat egyben az inverterre. Részben emiatt alkalmaznak multisztringes invertereket, részben pedig amiatt, mert egy napelem modul csoport teljesítményét a leggyengébben termelő napelem határozza meg. Ezért két eltérő dőlésszögű és/vagy tájolású napelem csoportot sem javasolt egy sztringbe kötni.
Mérlegelni kell, hogy multisztringes invertert alkalmazunk, vagy pedig több kisebb napelem invertert.
További fontos kritérium az, hogy az áramszolgáltató engedélyezi-e az adott napelem invertert!

4. A napelem rendszer helyének meghatározása

A napelem rendszer tervezésénél a következő lépés az elhelyezés megtervezése. Leggyakrabban cseréptetőre történik az elhelyezés. Olyan tetőfelületet kell kiválasztani, amire nem vetődik árnyék, vagy a lehető legkevesebb. Emellett a tájolása legyen Dél-Nyugat illetve Dél-Kelet között. Az elv hasonló minden telepítés esetén, legyen az elhelyezés lapos tetőn vagy talajon. A rendelkezésre álló terület korlátozhatja a napelemes rendszerünk méretét, ilyen esetekben érdemes elgondolkodni magasabb hatásfokú elemek alkalmazásán.

A tervezést segítheti adott esetben látványterv elkészítése, amelyet szinte teljesen élethűen el lehet készíteni 3D-s programok segítségével.