Napelemes fűtési rendszerek

A napelemes fűtési rendszerek hatalmas előnye az, hogy a fűtési energiaszükséglet egy része vagy egésze helyben megtermelhető. Ezzel csökken az energiafüggőség, a megtérülési idő után pedig gyakorlatilag ingyen termeli a hőt a rendszer. A napelemes fűtési rendszer megvalósítására többféle lehetőség is kínálkozik.

Napelemes fűtési rendszer hőszivattyúval:

Hoszivattyu Futes 300x255 1

A napelemes fűtési rendszer kombinálható hőszivattyúval. A hőszivattyú alapvetően a föld hőjének felhasználásával fűt, ami azt jelenti, hogy így a fűtési hőigény nagyjából háromnegyedét a földből veszi fel. Ennek a működése tisztán elektromos, nem szükséges hozzá más fosszilis energiahordozó. A hőszivattyúval történő fűtéshez alacsony előremenő hőmérsékletű fűtési rendszer kiépítése szükséges, ez a padlófűtés, falfűtés, mennyezetfűtés. Ennek a beruházási költsége igen jelentős, szinte csak új építésű házba éri meg beszerelni.

Napelemes fűtési rendszer elektromos fűtéssel:

sugárzó fűtés oldalfalon vagy mennyezeti síkon elhelyezve, a teljes komfortzónát melegíti, kellemes a valós hőfoknál magasabb hőérzetet kialakítva. A hősugárzás minden tárgyban, testben elnyelődik és mivel zárt téren belül a hőmérséklet kiegyenlítődés folyamatos így azok egyenletesen sugározzák vissza a bevitt hőt. Eközben a sugárzó hő számos élettanilag kedvező hatást gyakorol az emberi szervezetre.
Még a hagyományos konvekciós fűtések (elektromos radiátor, norvég hősugárzó, stb.) az alsó légréteget felszívva keringetik a levegőt a helyiségben és mennyezet közeli légrétegeket hevítik, addig az infrafűtés egyenletes hőmérsékletet biztosít a szoba egészében. A falak, épületszerkezetek felmelegednek, kiszáradnak ez pedig hő függönyt hoz létre, csökken a helyiségek hővesztesége, nő a komfortérzet
Az infrafűtés beruházási költsége jóval alacsonyabb, mint bármelyik más fűtési rendszeré.

Napelemes Infrafutes 2
Napelemes Infafutes 1