napelem-teljesitmeny

Napelem teljesítmény

A napelem teljesítménye egy fontos adat a napelem jellemzése során. A napelemek teljesítménye Wp-ben, azaz Wattpeak-ben van megadva.  A Wp a napelem csúcsteljesítményét jelenti, azaz szabványos mérési körülmények között ekkora csúcsteljesítményre képes (a szabvány mérési paraméterek: 1000 W/négyzetméter sugárzás, AM 1,5, 25°-os modulhőmérséklet ). Azonban a napelem nagyon ritkán termel csúcsteljesítményen, egy évben mindössze pár órát. Ezért nem ez a legfontosabb adat a megfelelő napelem kiválasztására.

Ezeket a cikkeket mindenképp olvassa el!

A 6 leggyakoribb hiba, amelyet a napelem vásárlók elkövetnek

A 6 leggyakoribb hiba, amelyet a napelem vásárlók elkövetnek

Összegyűjtöttük azt a 6 leggyakrabban előforduló hibát, amit a napelem rendszer vásárlók elkövetnek.[...]
1 éves napelemes rendszer termelés

1 éves napelemes rendszer termelés

Valós energiatermelés egy régi telepítésünkről! A napelemes rendszerek energiatermelése jól modelle[...]
10 tévhit a napelemes rendszerekről

10 tévhit a napelemes rendszerekről

1. A napelemes rendszer túl drága A napelem modulok ára az elmúlt években folyamatosan csökkent. 20[...]

A napelem kiválasztása előtt meg kell határoznunk azt, hogy egy évben mekkora energiafogyasztást kívánunk lefedni. Az áramszolgáltató kWh-ban számol el, ezért célszerű ezzel kezdeni. Ha megvan, mennyit fogyasztunk, akkor ahhoz méretezünk egy rendszer teljesítményét. A napelemes rendszerünk névleges teljesítménye kb 80-85%-a legyen az éves energiafogyasztásunknak. Ezt egy rövid számítási példával illusztrálva:

  • A fogyasztás: 3000 kWh/év
  • A szükséges napelemes rendszer teljesítménye: 3000 x 0,85 ≈ 2500 Wp, azaz 2,5 kWp

Tehát ekkora névleges teljesítményű rendszert érdemes telepíteni optimális tájolás esetén, azaz déli irány és 35°-os napelem dőlésszög, árnyékmentes területen. Ez a napelem teljesítmény fog kb 3000 kWh villamosenergiát termelni évről-évre.
A napelem modul teljesítménye már változhat, ugyanis eldönthetjük, hogy kisebb teljesítményű napelemekből rakjuk össze ezt a rendszert, vagy nagyobb teljesítményű napelemekből. Választhatunk 230 Wp-es napelemet, akkor 11 db, míg ha egy 300 W-os napelemet választunk, akkor elég 9 db.

Mi a fontos a kiválasztás során?

Az eddigiekből láthatjuk, hogy nem egy napelem teljesítménye a fontos, hanem a napelemes rendszerünk összteljesítménye. Ennek összehasonlítása nagyon egyszerű, meg kell vizsgálni egységnyi napelem teljesítmény árát. Ez úgy történik, hogy a Wp értéket elosztjuk a napelem egységárával, így megkapjuk, hány Ft/Wp. Azonban összességében ez sem takarja a rendszer valós költségeit, mert a napelem rendszer tartalmaz még tartószerkezet, kiegészítő elektromos eszközöket, invertert, valakinek telepíteni is kell azt, illetve az áramszolgáltatói ügyintézést.

Összefoglalva az eddigieket, az energiatermelés és az ár szempontjából kevés jelentősége van a napelem teljesítménynek. A hosszú távú, megbízható használat nem egyszerűen a napelem teljesítményén, hanem a minőségi anyagokon és a megbízható szolgáltatáson múlik.

Szerkesztette: Ökrös László

Hozzászólások

hozzászólás

Comments for this post are closed.