Godollo_napelem_Orange_1

57,5 kW-os napelem telepítés lapos tetőre

Gödöllőn, egy termelő üzem lapos tetejére egy Q-Cells 57,5 kWp napelemes rendszert telepítettünk, 230 db Q-Cells G3 250 német napelemmel. A hálózatba táplálást 3 db SMA inverterrel oldottuk meg, 2 db SMA STP 17000 TL illetve egy SMA STP 15000 TL típussal. A teljes inverter AC teljesítmény 49 kW. A tartószerkezet Aerocompact Kelet-Nyugati tájolású lapos tetős tartószerkezet.

A tervezés

A Q-Cells napelemes rendszer telepítését gondos tervezés előzte meg. Meg kellett határozni a napelemek pontos elhelyezését a tetőn. Meg kellett határozni a szükséges sztringeket, azok bekötését illetve a kábelek nyomvonalát. Összesen 12 db sztring lett kialakítva, ami 24 db kábelt jelent és hozzá a védőföld. A kábeleket le kellett vezetni az inverterekhez. Az Aerocompact tartószerkezet jellegzetessége, hogy elég lefektetni a tetőn, tehát nem igényel semmilyen külön rögzítést, pl csavarozást a gerendázathoz. Ezért a rendszert előre méretezni kell a lehetséges szélterhelésre, majd a súlyozás elhelyezését megtervezni.

Az előkészületek

elemek_felpakolva1

Elsőként a munkavédelmi oktatás történt meg. Ezek után kezdtük meg a Q-Cells napelemes rendszer elemeinek kipakolását. A napelemes rendszer rugalmas lapos tetőre került, ami kismértékben terhelhető. Emiatt nem lehetett daruval felrakni a raklapokat, mert az adott ponton túlterhelte volna a tetőszerkezetet. Ezért az egyes elemeket külön-külön, egyesével hordtuk fel. A felhordáshoz ollós emelőkocsi szolgált segítségül. A tetőt viszonylag gyenge teherbírása miatt a felhordott napelemeket, tartószerkezetet, rögzítő súlyokat és további eszközöket a tető több pontján helyeztük el.

tartoszerkezet_kirakva3

A telepítés

A telepítés azzal kezdődött, hogy a tartószerkezetet kiosztottuk a tető felületén. Elsőként zsinórral és mérőszalaggal mértük ki az egyes elemek helyét, majd elhelyeztük azokat. A képen látható, hogy a napelemek is kis csoportokban kerültek elhelyezésre. Amint a helyére került minden elem, elkezdtük a Q-Cells napelemek rögzítését. A lapos tetős telepítés nagy könnyedsége hogy végig vízszintes területen kell dolgozni, nem pedig a cserepeken egyensúlyozni. Az egyes napelemek pontos elhelyezését rovátkolt felület segíti az Aerocompact tartószerkezet megfelelő elemein. A súlyozás a tartószerkezetre kerül, alá minden esetben szendvicslapokat ragasztottunk, hogy semmiképp se sértse meg a vízzáró fóliát. A napelemek elhelyezése közben a csapat egy része a sztringkábelek elhelyezésén dolgozott. A kábelek levezetésére egy szellőzőnyílást választottunk.

napelem_telepites1

A villámvédelem kialakítása

A csarnok már rendelkezett megfelelő villámvédelemmel. A tervezés során viszont ezt felül kellett vizsgálni. A vizsgálat eredménye az lett, hogy a meglévő rendszert ki kell egészíteni két felfogó rúddal.

A Q-Cells napelemes rendszer átadása

A rendszer telepítése után következik rendszer átadása. Ez magában foglalja az üzemeltetésről szóló oktatást és a teljes dokumentáció átadását.

Tekintse meg megrendelőnk visszajelzését munkánkról:

elegedettsegi_OrangePack_

Szerkesztette: Ökrös László

Mindenképp olvassa el

A 6 leggyakoribb hiba, amelyet a napelem vásárlók elkövetnek

A 6 leggyakoribb hiba, amelyet a napelem vásárlók elkövetnek

Összegyűjtöttük azt a 6 leggyakrabban előforduló hibát, amit a napelem rendszer vásárlók elkövetnek.[...]
1 éves napelemes rendszer termelés

1 éves napelemes rendszer termelés

Valós energiatermelés egy régi telepítésünkről! A napelemes rendszerek energiatermelése jól modelle[...]
10 tévhit a napelemes rendszerekről

10 tévhit a napelemes rendszerekről

1. A napelemes rendszer túl drága A napelem modulok ára az elmúlt években folyamatosan csökkent. 20[...]

Hozzászólások

hozzászólás

Comments for this post are closed.