napelem-rendszer-tipusok

Napelem rendszer típusok

A napelemes rendszer a napenergiát közvetlenül villamos energiává, azaz elektromos árammá alakítja. A napelem 12 V egyenáramot állít elő, amit fel lehet használni közvetlenül, illetve váltóárammá alakítva visszatáplálni a hálózatba. Ezt a villamos energiát alapvetően kétféle rendszerrel lehet megtermelni.

A szigetüzemű napelemes rendszer

A szigetüzemű napelemes rendszer elsősorban tanyák, nyaralók, hobbitelkek villamos energia ellátására alkalmas, ahol a villamos hálózatra történő csatlakozás nem vagy nehezen megoldható. Ebben az esetben az elektromos ellátás teljes mértékben a napelemes rendszer által van megoldva, a tárolás leggyakrabban akkumulátorral. Itt elsősorban kis teljesítményű fogyasztókat kell ellátni (pl. világítás, rádió, búvárszivattyú), és a fogyasztás nem folyamatos. Amennyiben nem használnak 230 V váltakozó feszültségről fogyasztót, inverter sem szükséges a rendszerbe. Így a rendszer hatásfoka magasabb lehet. A szigetüzemű napelemes rendszer árában a napelemek mindössze kb 30%-ot képviselnek, még kb 30%-ot pedig az akkumulátorok. Az inverter, a kiegészítő elektromos szerelvények és tartószerkezet pedig a fennmaradó 40%-ot teszik ki. Általánosságban elmondható, hogy a szigetüzemű rendszer ára közel 70%-kal több, mint a hálózatra tápláló rendszer.
A szigetüzemű napelemes rendszer részei:

Ezeket a cikkeket mindenképp olvassa el!

A 6 leggyakoribb hiba, amelyet a napelem vásárlók elkövetnek

A 6 leggyakoribb hiba, amelyet a napelem vásárlók elkövetnek

Összegyűjtöttük azt a 6 leggyakrabban előforduló hibát, amit a napelem rendszer vásárlók elkövetnek.[...]
1 éves napelemes rendszer termelés

1 éves napelemes rendszer termelés

Valós energiatermelés egy régi telepítésünkről! A napelemes rendszerek energiatermelése jól modelle[...]
10 tévhit a napelemes rendszerekről

10 tévhit a napelemes rendszerekről

1. A napelemes rendszer túl drága A napelem modulok ára az elmúlt években folyamatosan csökkent. 20[...]
  • napelemek
  • töltésszabályzó
  • akkumulátor
  • inverter
  • villamos hálózat (fogyasztók)

Napelem_rendszer_sziget_uzem_

A hálózatra visszatápláló napelemes rendszer

A hálózatra visszatápláló rendszer a következő fő részekből áll:

  • Napelem
  • Inverter
  • Tartószerkezet
  • Szerelvények, kábelek
  • Oda-vissza mérő óra (ad-vesz mérőóra)

A hálózatra visszatápláló rendszer célja, hogy a saját villamosenergia szükségletünket megtermeljük. Az áramszolgáltató a szaldós elszámolással segíti a napelemes kiserőmű tulajdonosokat. Ez röviden azt jelenti, hogy a termelt és fogyasztott energia különbségét kell rendezni. Érdemes annyit termelni, mint amennyit fogyasztunk, illetve valamivel kevesebbet, mert a többlettermelés megtérítése jelentős adminisztrációval jár illetve a hálózathasználati díj levonásra kerül az áram árából. A hálózatra tápláló napelem rendszer árának 50-75%-át teszi ki a napelem ára. Az inverter kb 15-20%-t tesz ki, a fennmaradó rész pedig a tartószerkezet illetve a különböző csatlakozó szerelvények. A napelem rendszer árát kismértékben befolyásolja a felhasznált anyagok és elemek minősége, ugyanis az első osztályú, minőségi napelem rendszer alig kerül többe, mint az alsókategóriás megoldások. Az a pár százalék hosszú távon hatalmas különbségeket eredményez, ugyanis egy napelemes rendszert 25-30 évig gond nélkül lehet használni, teljes mértékben gondozásmentes.

Napelem_rendszer_halozatra_taplalo

Szerkesztette: Ökrös László

Hozzászólások

hozzászólás

Comments for this post are closed.