Q-Cells napelem

 

QCells napelem

Német minőség Dél-Koreából

A Q-Cells napelem az, mikor a német mérnöki precizitás egyesül a koreai hatékonysággal és a beton stabil anyagi háttérrel.

Most akkor német vagy dél-koreai a QCells?

2012 áprilisában a német QCells napelemes cég, mely ekkor az ágazat egyik kiemelkedő vállalata volt, csődöt jelentett. A globális napenergia ipar ekkoriban épp erősen visszaesett és a német állami támogatások megcsappanása csak az utolsó csepp volt.
A QCells napelemek mögött hiába állt számtalan szabadalom és komoly kutatás-fejlesztés, az anyagi keretek kimerültével története végéhez ért. A dél-koreai Hanwha csoport pedig a válság mélyén is meglátta a lehetőséget és lecsapott a cégre és felvásárolta.
A QCells már a 2012-es viszonyok közt is komoly napelemcella és panelgyártási kapacitással rendelkezett. De a napelem piac által is elismert fő erőssége még sem ez, hanem a humán erőforrásai voltak.. Ők rendelkeztek akkoriban az egyik legjobb kutatás-fejlesztéssel. 250 mérnökük volt Németországban, akik kimondottan napelemekre és a gyártási folyamatokra specializálódtak. A Hanwa cégcsoport pedig egyben tartotta ezt a kincset.
Máig Németországban van a Q-Cells kutatás-fejlesztési és minőségellenőrzési központja, amit az idők folyamán tovább bővítettek.
De ezen felül cella és napelem gyárak is jártak a céggel, plusz irodák Ausztráliától, Japánon át egészen az Egyesült Államokig.
Mindezt egybeépítették a Hanwha akkor már meglévő napelem üzletágával, és így együtt a napelem szektor meghatározó cégévé váltak. Okos döntéssel meghagyták a már 2012-ben is jól csengő Q-Cells nevet, és inkább azt építették tovább.  

Hanwha csoport? Sosem hallottam róluk.

Ez nem meglepő. De ettől még ők Dél-Koreában az egyik legnagyobb cégbirodalom. A Fortune Global500-as listáján a 271-ik helyen állnak, ami azt jelenti, hogy nem csak Dél-Koreában jelentősek, de világ viszonylatban is.
A cég vagyona 175 milliárd USD, ami kb. 52.000 milliárd forint. A magyar költségvetésnek 2021-ben ennek kevesebb mint a felével kell beérnie.

napelem-ajánlat

De miért is lényeges ez ennyire?

Mert amikor egy QCells napelem eladásra kerül, akkor a cég komoly garanciákat vállal adott termékre. Már pedig egy garancia mindig csak annyit ér, mint amennyit a mögötte lévő cég.
A fenti számok ismeretében elhihető, hogy a QCells napelemekre adott garanciának van fedezete.

Miért jobb a QCells napelem, hogy mögötte ott van a Hanwha csoport?

A tőkeerősség meghozta az anyagi biztonságot, ami pedig alapja lett annak a komoly kutató-fejlesztő munkának, amit a QCells mindig is képviselt.
A Hanwha cégcsoport számos területen van jelen a vegyipartól a robotikáig. Így a cégcsoport különböző cégei mind folyamatosan hozzájárulnak a Q-Cells napelemek kiváló minőségéhez. A csoport cégeitől jönnek a napelemek alkotóelemei; a panelek műanyag hátlapjától kezdve az apróbb részegységekig. A gyártósorokon pedig a Hanwa által fejlesztett és gyártott robottechnika felel a napelem panelek összeszereléséért.

Miért kiváló minőségűek a QCells napelemei?

A háborúhoz 3 dolog kell: pénz, pénz és pénz. A jó minőségű napelemhez pedig: minőségbiztosítás, minőségbiztosítás és minőségbiztosítás.
A QCells már a német gyökerekkel magába szívta a minőség fontosságát, de a koreai vezetés alatt sem változtattak ezen.
Szinte minden napelem gyártó cég el tud dicsekedni egy TÜV címkével. Elég hozzá annyi, hogy kidolgozzák a gyártási folyamatokat, amit a TÜV ellenőriz és már ott is a pecsét. Aztán az idő múlásával hol itt, hol ott történik egy-egy kisebb változtatás, de a címke martad.
A QCells a G9-es napelem családtól kezdve egy új minősítési eljárást dolgoztatott ki a TÜV-vel. Egyrészt már a bedolgozóik munkafolyamatait is minősíttetik, másrészt bevezették a folyamatos ellenőrzést. Ha egy munkafolyamatban bármi változás történik a TÜV újra elvégzi a minősítési eljárást. Így a QCells napelemekre adott TÜV minősítés mindig napra kész.
Talán ennek is tudható be, hogy 100.000 napelemenként 8 gyártási hibás megkeresést kapnak mindössze.

Mi a QCells napelemek fő erősségei?

Ha röviden szeretnénk erre a kérdésre válaszolni, akkor jól ötvözik a minőséget a kedvező árral. A QCells mindig is a napelem fejlesztések egyik éllovasa volt. Olyan fő iparági technológiák köszönhetők nekik, mint pl. a PERC technológia. (Ennek kapcsán szabadalombitorlás miatt sikerrel pereltek több neves napelem gyártót is.)

A QCells napelemek mindig igyekeztek megtartani az egyensúlyt a minőség és az ár között. Termékeik mindig alkalmazzák a modern technika vívmányait, de sosem törekedtek arra, hogy kizárólag a legújabb – és ezáltal a legdrágább – megoldásokat használják.
Így a QCells napelemek tökéletesek arra, hogy bepillantást engedjenek a prémium minőség világába, extra felár nélkül.

Q-Cells napelemek

A QCells a különböző modell családok fejlesztési generációkként különülnek el egymástól. Jelenleg csak a G9-es modell család érhető el, de pár éve még G4-től G8-ig válogathattunk a napelemekből. A felgyorsult fejlesztési ütemnek köszönhetően 2021 derekától már csak kifutó modellként érhetőek el G9-nél korábbi fejlesztésű napelemek.

A Q-Cells G9 napelem család

Jelenleg ez a QCells legújabb termékcsaládja a G9-es, ami többféle méretben, teljesítménnyel és kivitelben is elérhető. A termékcsaládon belül az alkalmazott technológia azonos. A G9-es család mindegyik napeleme:

 • monokristályos
 • félcellás
 • PERC technológiás
 • résmentes (zero gap vagy zsindelyes) cella elhelyezésű
 • 25 év 86% teljesítmény garancia

A termékcsalád alapja a QCells Q.PEAK DUO G9 napelem. Ez a 120 félcellás kivitel, amire 12 év teljes körű garanciát ad a gyártó.

A napelem panelek mérete alapján 3 verziója van a G9-es családnak:

 • G9 – 120 félcellás (1673mm x 1030mm) 335-355Wp
 • ML-G9 – 132 félcellás (1840mm x 1030mm) 375-395Wp
 • XL-G9 – 144 félcellás (2163mm x 1030mm) 445-465Wp

A hagyományos napelem panelek exkluzív verziója is elérhető a QCells-nél. Az úgynevezett full black napelemek alkalmasak arra, hogy egy szép tetőt még szebbé varázsoljanak.

Az összes méretű Q-Cells napelemnél elérhető a kiterjesztett garanciás verzió is. Míg a G9 jellel ellátott napelemek teljes körű garanciája az általános 12 év, addig a + jelű termékekre 25 év a teljes körű garancia:

 • G9 – 335-355Wp – 12 év teljes körű garancia, 25 év 86% teljesítmény garancia
 • ML-G9 – 375-395Wp – 12 év teljes körű garancia, 25 év 86% teljesítmény garancia
 • XL-G9 – 445-465Wp – 12 év teljes körű garancia, 25 év 86% teljesítmény garancia
 • G9+ – 335-355Wp – 25 év teljes körű garancia, 25 év 86% teljesítmény garancia
 • ML-G9+ – 375-395Wp – 25 év teljes körű garancia, 25 év 86% teljesítmény garancia
 • XL-G9+ – 445-465Wp – 25 év teljes körű garancia, 25 év 86% teljesítmény garancia

A Q-Cells G9 napelem család nagy újítása

Miben is különbözik a QCells legújabb G9-es modell családja a korábbi G8-as szériától?
A leglényegesebb különbség, egy új technológiai megoldás amivel a napelem cellákat résmentesen (zero gap) tudták elhelyezni a panelokon! Ez pedig nem más, mint a QCells új Duo Z technológiája!
napelem-ar

napelem-arÍgy a napelemen belül már ezek a rések is energiát termelnek, ezáltal a modell család hatásfoka tovább nőtt.
A másik lényeges eltérés, hogy a G9-es modell már nem csak a szokványosnak mondható 120 félcellás kivitelt követi, ha nem van úgynevezett köztes méretű (ML, medium large) verziója, ami 132 félcellát tartalmaz!
Igaz 132 félcella viszont már több helyet is igényel, így a panel mérete és súlya is nőtt valamicskét.
A korábban átlagosnak mondható 1,7x1m-es panelméret helyett a G9-es napelemeknek 1,84×1,03m felületre van szükségük. És a súlyuk is 19,5kg-ra nőtt.
Cserében viszont akár 390Wp teljesítményre is képesek!


Ha ön is hisz a prémium minőségben, akkor napelemekből is a minőséget válassza!
Mert a minőség hosszú távra szól. Pont úgy, mint a napelemek.
Válassza az önnek tetsző Q-Cells napelemet és nem fog csalódni!
Kérjen ajánlatot új napelem rendszerére!

(írta: Szalai László)