A napelem inverter ár a rendszer nagyságától függően a teljes napelemes rendszer 13-30%-át teszi ki. Minél kisebb a napelemes rendszer, a napelem inverter ára annál nagyobb részét teszi ki a teljes rendszer árának.

Fronius_IG_Plus_Serie

Mi is a napelemes inverter?

A napelemen kívül a napelemes rendszer egyik legfontosabb része a napelem inverter. Az inverter alakítja át a napelem által előállított egyenáramot az elektromos hálózatnak megfelelő váltóárammá. A napelem inverter műszaki paraméterei jelentősen befolyásolják a napelemes rendszerünk teljesítményét. Emiatt kulcsfontosságú, hogy a rendszerünkhöz gondosan válasszuk ki a megfelelő invertert!

Hogyan válasszuk ki a megfelelő napelem invertert?

Ma már többféle lehetőség is kínálkozik a megfelelő inverter kiválasztására. Sokféle gyártó, rengeteg országból tömegével kínál fel számunkra invertereket. A kiválasztáshoz érdemes a következő szempontokat mérlegelni:

  • A napelem rendszerünk elhelyezkedése. Ha a napelemeink nem egy síkban helyezkednek el, azaz nem egy tetőfelületre kerülnek, akkor az egyes napelemcsoportok pillanatnyi energiatermelése kis mértékben eltér egymástól. Ezért ilyenkor érdemes úgynevezett multistringes invertert, azaz több munkapontkövető körrel ellátott invertert alkalmazni. Természetesen ez megoldható több kisebb inverterrel is.
  • Az inverter garanciális háttere. A napelem inverterek ára fontos tényező a rendszerünk kiválasztása esetén, de ha valamilyen meghibásodás történik, az olcsó napelem inverterből gyorsan lehet drága inverter is. A szerviz megérkezéséig történő termeléskiesést nem téríti meg számunkra senki (!), már ha egyáltalán odaér a szerviz. A garancia kiterjesztésének költsége szintén nem elhanyagolható szempont.
  • Nemzetközi minősítés. Az invertereket rendszeresen ellenőrzik és minősítik elismert szakmai szervezetek. Az inverter megbízhatósága, hatásfoka, hibatűrő kivitelezése fontos szerepet játszik az inverter kiválasztásánál.
  • Kommunikációs felszereltség. Ma már egyre több vásárló igénye az, hogy rendszeresen nyomonkövesse a napelemes rendszerének teljesítményét. Ezért több napelem inverterben alapfelszereltség vagy kérhető extra a bluetooth kapcsolat, soros- és párhuzamos port csatlakoztatási lehetősége és a távoli hozzáférés interneten keresztül.
  • A gyártó múltja. Egyes gyártók alig pár éve, a nemrég megindult hatalmas támogatások hatására alakultak és kezdtek el gyártani, viszont vannak olyan gyártók, amelyek már 25 (!) éve a  piacon vannak és fejlesztik termékeiket.
  • Megjelenés, „design”. Ha olyan helyen történik az elhelyezése, ahol szem előtt van az inverter, szempont lehet a megjelenés is.
  • Az áramszolgáltató engedélyezi-e az adott invertert. Az egyik legfontosabb kiválasztási szempont! Csak olyan invertert érdemes választani, amelyet az áramszolgáltató engedélyez számunkra. Ezt a listát megtaláljuk az áramszolgáltatók weblapján (linkek áramszolgáltatói ügyintézés menüpont alatt).
ABB PVI 3.6 inverter

Az NVSolar napelem inverter ajánlata

Az egyik leggyakrabban alkalmazott invertertípus, az ABB PVI 3.6 TLS ára az euró árfolyamától függően kb bruttó 410 210 Ft (323 000 Ft + ÁFA).

Ez az ár viszont jelentősen mérséklődhet speciális kedvezményeinknek köszönhetően, kérje személyre szabott árajánlatunkat most!

Szerkesztette: Ökrös László