„Csak azt bánom, hogy eddig pályázatokra vártam”

A céges napelem rendszerek évei következnek! – Erre döbben rá egyre több cégvezető és tulajdonos.
Idén elszabadultak az árak. A cégek számra mind a gáz, mind az elektromos áram ára, egyre komolyabb tétel lett a kiadásaik között. Náluk nincs rezsidíj csökkentés, ami hol a túl alacsony, hol pedig a túl magas piaci áraktól védené őket.
Már pedig az árak letépték láncaikat!
A gáz ára 300%-kal, a villamosenergiáé pedig 80%-al nőtt. Nem hazai problémáról van szó, a világ összes cégének vállára rátelepedett a magasabb költségek terhe. És nem is csak egy teher, hiszen, ha az energia ára nő, akkor az mindenre kihat, tovább gyűrűzik és beépül az alapanyag árakba is.

napelem-cegeknek

Már pedig, ha elszállnak a költségek a cégvezetők egyből elkezdik keresni a megoldást.
A gáz árával nem nagyon lehet mit kezdeni. Maximum opciós vásárlásokkal valamennyire csökkenteni az árnövekedés negatív hatásait. Más megoldás nem nagyon van. Elvégre nem áshatunk gázkutat az üzem hátsó udvarában, hogy onnan fedezzük a cég ilyen jellegű igényét.

Az árammal viszont már más a helyzet!
Egyre több cégvezető jut arra, hogy saját céges napelem rendszer beruházással váltsa ki részben vagy egészen az energia szolgáltatókat.
Mert bár gázkutat tényleg nem fúrhatunk bárhol, de napelem rendszert szinte mindenhol lehet telepíteni!

ceges-napelem-rendszerek

Egyáltalán megéri a céges napelem rendszer?

Nagyon röviden; igen.
Márt az alacsonyabb villamosenergia díjak mellett is megérte, de a jelenlegi árak mellett szinte vétek nem kihasználni ezt a lehetőséget!

Egy cég számára alapvetően 2 út áll nyitva. Egy könnyebb és egy költségesebb, rögösebb.
A könnyebb út valójában faék egyszerűségű. A vállalkozás marad a HMKE (háztartási méretű kiserőmű) méreteken belül, ami bár 50kW-ban van korlátozva, de még a szaldó elszámolás vonatkozik rá.

Nézzünk erre egy példát.
HMKE esetében a telepíthető inverter maximális mérete 50kW. Ekkora méretű inverter el tud működtetni egy 60kWp méretű napelem rendszert.
Adott rendszer déli tájolás mellett évi 72.000 kWh energiát termel meg.
Akkor nézzük a számokat is!
Ha cég mondjuk 68Ft-ért veszi az áramot kWh-ként, akkor adott rendszer kb. 4,9 millió Ft-ot hoz neki.
Egy ekkora rendszer bekerülési költsége pedig kb. 21,5 millió Ft.
Tehát a megtérülési idő nem éri el a 4,5 évet sem!

Ha a cégnek ennél nagyobb az éves energiaigénye, az is megoldható, de az már egy költségesebb, szaldó elszámolástól mentes mutatvány lesz.
Az 50kW fölötti kiserőművek esetén több olyan járulékos költség léphet fel, ami erősen növeli a beruházás költségét. Ilyen lehet a visszatáplálás elleni védelem kiépítése, illetve a kábelezés is.

céges-napelem-rendszer

Pályázat vagy saját forrás?

A cégek egy része folyamatosan valami pályázatra vár, ami majd megoldja az összes problémájukat. A vége pedig sok esetben az, hogy ha össze is jön a pályázat, közben rengeteg idő telik el és komoly energiát emészt fel az egész.
Akiknek pedig nem jön össze a pályázat azokra van egy gyűjtő fogalom: pályázat sérültek. Ők azok, akik erősen meggondolják milyen pályázat kapcsán indulnak újra. Akik tudják, hogy sok esetben egy kisebb összegű támogatásért való közdelem több energiát von el, mint amit az végül ér.

Természetesen időnként ki lehet fogni olyan pályázatokat, amelyek segítségével tovább csökkenthetőek a megtérülési költségek.

De most akkor pályázat vagy saját forrás?

Erre a kérdésre a legjobb választ eddig egy cégvezető felünktől kaptuk, aki ezt mondta:

“Csak azt bánom, hogy eddig pályázatokra vártam!”

És Ön?
Megpróbálja egy pályázattal vagy inkább belevág azonnal?

Ha nem akar várni, akkor töltse ki az alábbi űrlapot és segítünk a megoldásban!