q-cells_modulok

A kereskedelmi forgalomban megtalálható napelemek alapanyaga leggyakrabban a szilícium, viszont gyártástechnológiától függően többféle napelemet megkülönböztetünk. Ezek a monokristályos, polikristályos illetve vékonyréteg napelemek. Ezek a napelemek fizikai felépítésükben és hatásfokukban is eltérnek egymástól.

A monokristályos napelem gyártástechnológiája a legdrágább a szilícium alapú napelemek között. A monokristályos napelemmel érhető el a legnagyobb hatásfok, fajlagosan a legkisebb helyigényű a többi típusú napelem között. A hatásfok mellett viszont fontos tulajdonsága az, hogy milyen hullámhosszú fényt képes jobban hasznosítani. A polikristályos napelemhez képest a szórt sugárzást jobban képes hasznosítani, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy felhős időben valamivel jobban termel. Ez a tulajdonsága viszont éves összehasonlításban nem emeli ki a többi napelem közül, fajlagosan nagyjából ugyanannyit termelnek, mint a polikristályos társaik. 

Mit válasszunk? Monokristályos vagy polikristályos?

Ezen az éghajlati övön semmi sem indokolja a monokristályos napelem alkalmazását. Gyakori érv az, hogy ha korlátozott hely áll rendelkezésre és teljes mértékben ki akarjuk használni napelemes energiatermelésre, akkor monokristályosat kell alkalmazni. Ez az érv sem nyom sokat a latba, ugyanis monokristályos napelem esetén a fehér felület aránya nagyobb a napelem modulon, mert a napelem cella nem négyszögletű, mint a polikristályos esetében, hanem 8 szögletű. A magasabb hatásfok miatti felület csökkenés nem egyenesen arányos a monokristályos napelem esetében.
Ezen túl, a monokristályos napelem fajlagosan magas ára a megtérülés rovására megy. A fajlagos ár azt jelenti, hogy egységnyi teljesítmény árát hasonlítjuk össze, azaz 1 W napelem teljesítmény árát tesszük egymás mellé. Szinte minden esetben a polikristályos napelem ára a kedvezőbb. Ma már többféle napelem tartószerkezet áll a rendelkezésünkre, így érdemes lehet elgondolkodni, hogy adott esetben nem csak a tetőfelületet, hanem más felületet (talaj, épület homlokzata) is kihasználunk napelem telepítésére. Összességében a polikristályos napelemet ajánljuk!

Szerkesztette: Ökrös László