Miért fontos a napelem tisztítás?

A napelemek hasonlóan az üvegfelületekhez, porosodnak, megtapadnak a felületükön a levegőben szálló apró szemcsék. Ez csökkenti a napelemek teljesítményét, minél hosszabb ideig koszosak és porosak, annál több a termeléskiesés. Szerencsére az eső és a szél nagyrészt tisztítja a napelemeket, azonban minél alacsonyabb a napelemek dőlésszöge, annál kevésbé öntisztulóak a napelemek. 

Mikor kell napelem tisztítás?

A napelemek üvegfelületén mindig láthatóak apró porszemcsék megtapadva, azonban ez még nem jelenti azt, hogy azonnal tisztítani kell. A tisztítás akkor indokolt, ha szemmel láthatóan vastagon koszos a napelem, olyan szennyeződések találhatóak, amelyek egyáltalán nem engedik át a napfényt (pl. madárürülék) illetve az energiatermelésben látható a csökkenés (hasonló időszakkal összehasonlítva).

Hogyan kell tisztítani a napelemeket?

A vízhálózatban szinte mindenhol kemény a víz, sok benne az oldott ásványi anyag tartalom. Az oldott ásványi anyagok száradáskor kicsapódnak a felületekre, így mosás után a por helyett az odaszáradt vízkő okoz termeléskiesést. A napelemeket tisztított lágy vízzel kell tisztítani, mely hozzáadott tisztítószer nélkül is tökéletes tisztaságot eredményez. A megtisztított, algáktól, baktériumoktól és ásványi anyagoktól mentes víz azonnal megköti a különböző szennyezőanyagokat. A napelem tisztítás után teljesen cseppmentesen szárad és eltűnik a felületről.

A napelemek általában a tetőn találhatóak, ezért a napelem tisztításhoz speciális eszközök szükségesek. Az általunk használt eszköz minden igényt kielégítő, csúcskategóriás napelem tisztító gép:

  • Beépített vízlágyító egység található benne, mely biztosítja a tisztított, lágy vizet!Napelem tisztító gép
  • Karbon csöveket egymásba csúsztatva, akár 20 m magasságig lehet vele mosni a napelemeket!
  • A tisztított víz közvetlenül a kefén keresztül, 3 bar nyomással áramlik a napelem felületére!

 

Comments for this post are closed.