BVF

A napelemes rendszer típusai és részei

Alapvetően kétféle napelemes rendszert különböztetünk meg:

 • szigetüzemű napelemes rendszer 
 • hálózatra tápláló napelemes rendszer

A hálózatra visszatápláló napelem rendszer a következő fő részekből áll:Napelem_rendszer_halozatra_taplalo

 • Napelem
 • Inverter
 • Tartószerkezet
 • Szerelvények, kábelek
 • Oda-vissza mérő óra (ad-vesz mérőóra)

A hálózatra visszatápláló rendszer célja, hogy a saját villamosenergia szükségletünket megtermeljük. Az áramszolgáltató a szaldós elszámolással segíti a napelemes kiserőmű tulajdonosokat. Ez röviden azt jelenti, hogy a termelt és fogyasztott energia különbségét kell rendezni. Érdemes annyit termelni, mint amennyit fogyasztunk, illetve valamivel kevesebbet, mert a többlettermelés megtérítése jelentős adminisztrációval jár illetve a hálózathasználati díj levonásra kerül az áram árából. A hálózatra tápláló napelem rendszer árának 50-75%-át teszi ki a napelem ára. Az inverter kb 15-20%-t tesz ki, a fennmaradó rész pedig a tartószerkezet illetve a különböző csatlakozó szerelvények. A napelem rendszer árát kismértékben befolyásolja a felhasznált anyagok és elemek minősége, ugyanis az első osztályú, minőségi napelem rendszer alig kerül többe, mint az alsókategóriás megoldások. Az a pár százalék hosszú távon hatalmas különbségeket eredményez, ugyanis egy napelemes rendszert 25-30 évig gond nélkül lehet használni, teljes mértékben gondozásmentes.

 

Napelem típusok

TraQ_Detail_smallA kereskedelmi forgalomban megtalálható napelemek alapanyaga leggyakrabban a szilícium, viszont gyártástechnológiától függően többféle napelemet megkülönböztetünk. Ezek a monokristályos, polikristályos illetve vékonyréteg napelemek. Ezek a napelemek fizikai felépítésükben és hatásfokukban is eltérnek egymástól.

A monokristályos napelem gyártástechnológiája a legdrágább a szilícium alapú napelemek között. A monokristályos napelemmel érhető el a legnagyobb hatásfok, fajlagosan a legkisebb helyigényű a többi típusú napelem között. A hatásfok mellett viszont fontos tulajdonsága az, hogy milyen hullámhosszú fényt képes jobban hasznosítani. A polikristályos napelemhez képest a szórt sugárzást jobban képes hasznosítani, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy felhős időben valamivel jobban termel. Ez a tulajdonsága viszont éves összehasonlításban nem emeli ki a többi napelem közül, fajlagosan nagyjából ugyanannyit termelnek, mint a polikristályos társaik. 

Inverter

ABB_PVI_3.6_TLS_napelem_inverterA napelemen kívül a napelemes rendszer egyik legfontosabb része a napelem inverter. Az inverter alakítja át a napelem által előállított egyenáramot az elektromos hálózatnak megfelelő váltóárammá. A napelem inverter műszaki paraméterei jelentősen befolyásolják a napelemes rendszerünk teljesítményét.

Ma már többféle lehetőség is kínálkozik a megfelelő inverter kiválasztására. Sokféle gyártó, rengeteg országból tömegével kínál fel számunkra invertereket. A kiválasztáshoz érdemes a következő szempontokat mérlegelni:

 • A napelem rendszerünk elhelyezkedése. Ha a napelemeink nem egy síkban helyezkednek el, azaz nem egy tetőfelületre kerülnek, akkor az egyes napelemcsoportok pillanatnyi energiatermelése kis mértékben eltér egymástól. Ezért ilyenkor érdemes úgynevezett multistringes invertert, azaz több munkapontkövető körrel ellátott invertert alkalmazni. 
 • Az inverter garanciális háttere. A napelem inverterek ára fontos tényező a rendszerünk kiválasztása esetén, de ha valamilyen meghibásodás történik, az olcsó napelem inverterből gyorsan lehet drága inverter is. A szerviz megérkezéséig történő termeléskiesést nem téríti meg számunkra senki (!), már ha egyáltalán odaér a szerviz. A garancia kiterjesztésének költsége szintén nem elhanyagolható szempont.
 • Nemzetközi minősítés. Az invertereket rendszeresen ellenőrzik és minősítik elismert szakmai szervezetek. Az inverter megbízhatósága, hatásfoka, hibatűrő kivitelezése fontos szerepet játszik az inverter kiválasztásánál.
 • Kommunikációs felszereltség. Ma már egyre több vásárló igénye az, hogy rendszeresen nyomonkövesse a napelemes rendszerének teljesítményét. Ezért több napelem inverterben alapfelszereltség vagy kérhető extra a bluetooth kapcsolat, soros- és párhuzamos port csatlakoztatási lehetősége és a távoli hozzáférés interneten keresztül.
 • A gyártó múltja. Egyes gyártók alig pár éve, a nemrég megindult hatalmas támogatások hatására alakultak és kezdtek el gyártani, viszont vannak olyan gyártók, amelyek már 25 (!) éve a  piacon vannak és fejlesztik termékeiket.
 • Megjelenés, „design”. Ha olyan helyen történik az elhelyezése, ahol szem előtt van az inverter, szempont lehet a megjelenés is.
 • Az áramszolgáltató engedélyezi-e az adott invertert. Az egyik legfontosabb kiválasztási szempont! Csak olyan invertert érdemes választani, amelyet az áramszolgáltató engedélyez számunkra.

Napelem tartószerkezet

A napelem tartószerkezete biztosítja azt, hogy a napelemes rendszerünk 25-30 éven át stabilan és biztonságosan tartsa a napelemes rendszert a tetőn. Fontos, hogy a tartószerkezet teljes mértékben anyagában rozsdamentes legyen. A tetőkampó és a csavarok rozsdamentes acél anyagból készülnek, a sínek pedig alumíniumból.

A napelemeket el lehet helyezni ferde tetőre, lapos tetőre vagy talajra.

Kábelek, apróanyagok és vedelmi eszközök

A napelemes rendszer kábelezése részben eltér a mindennapi villanyszerelésnél alkalmazott eszközöktől. Az egyenáramú oldalon, tehát a napelemek és inverter közötti kábelezés dupla szigetelésű, UV álló kivitelben készült szolár kábelt kell használni, szolár csatlakozókkal. A szolár csatlakozók szintén dupla szigetelésű, dugaszolható csatlakozók, melyeket csak szerszámmal lehet szétbontani. Fontos, hogy a csatlakozó szerelvények, kábelek és kábelvédő csövek mind teljes mértékben UV és időjárás álló anyagból készüljenek. A védelmi eszközök közé tartozik a túlfeszültség levezető, a leválasztó kapcsoló (DC és AC oldalon), illetve a kismegszakítók.

Áramszolgáltatói ügyintézés

A HMKE hálózatra csatlakoztatásához, vagyis a visszatápláláshoz az adott területen működő áramszolgáltató engedélye szükséges. Az engedélyezési folyamat kismértékben eltér az egyes szolgáltatóknál, viszont a főbb pontok megegyeznek, ez látható az alábbi ábrán. Ezt célszerű a kivitelező cégre bízni, akinek ebben gyakorlata van.

HMKE létesítés folyamata

Építési engedély, törvényi előírások

A Háztartási Méretű Kiserőmű (50 kW teljesítmény alatti napelemes rendszer) nem építési engedély köteles (312/2012 XI.8. Korm. rendelet 1. melléklet) beruházás. Ezáltal szinte bárhol létesíthető, kivéve pl műemléki védettségű épületek, illetve ha nem sérti a megvalósítás harmadik személy jogait stb.

Tűzvédelmi kapcsoló: a tűzvédelmi kapcsoló a Tűzvédelmi Műszaki Irányelv (azonosító: TvMI 7.1:2015.03.01.) által 2015. március 1-től előírt védelmi eszköz, amelyet bizonyos esetekben alkalmazni kell a napelemes rendszerek telepítésekor. A tűzvédelmi kapcsoló alkalmazása kiterjed családi házakra, közintézményekre és vállalti ingatlanokra is, így mindenképp tájékozódni kell a megvalósítás előtt, hogy a törvényi követelményeknek megfelelő legyen a teleíptett rendszer.

Személyes konzultáció

Amennyiben érdeklődik a napelemes rendszerek iránt, engedje meg, hogy meghívjuk újpesti bemutatótermünkbe és egy személyes konzultáció keretein belül beszéljünk a megvalósításról. Kérem, hívja az alábbi telefonszámot: Ökrös László 30/871-1145

Amennyiben azonnali, személyre szabott ajánlatra van szüksége, kérem kattintson az alábbi linkre és kérje ajánlatunkat: https://nvsolar.hu/ajanlatkeres-napelemes-rendszerek/ 

Hozzászólások

hozzászólás

Comments for this post are closed.