olcso-napelem-atka

Az olcsó napelem 5 átka

A napelemes rendszerek viszonylag magas beruházási költsége miatt sokan törekednek a lehető legolcsóbb megoldás alkalmazására. A napelemekre is érvényes az "olcsó húsnak híg a leve" szólás, de hogy miért is pontosan, arról olvashatnak cikkünkben!

1. Gyenge minőségű anyagok felhasználása

A napelemek gyártási költségeit úgy lehet csökkenteni, ha a felhasznált anyagok költségeit is csökkentik. Ezért a különböző alapanyagok minősége is hagy kivetni valót maga után. Ezért csökken a napelem teljesítménye és megbízhatósága hosszú távon.

2. Gyártási hanyagság

Az olcsó napelemek sokszor olyan gyártósorokon készülnek, ahol maga a gyártósor is olcsóbb és nincsenek meg a megfelelő gépek a gyártáshoz. Sokszor látni, hogy a napelem hátsó részén nem megfelelő az illesztés, a forrasztások szemmel láthatóan csúnyák.

Ezeket a cikkeket mindenképp olvassa el!

A 6 leggyakoribb hiba, amelyet a napelem vásárlók elkövetnek

A 6 leggyakoribb hiba, amelyet a napelem vásárlók elkövetnek

Összegyűjtöttük azt a 6 leggyakrabban előforduló hibát, amit a napelem rendszer vásárlók elkövetnek.[...]
1 éves napelemes rendszer termelés

1 éves napelemes rendszer termelés

Valós energiatermelés egy régi telepítésünkről! A napelemes rendszerek energiatermelése jól modelle[...]
10 tévhit a napelemes rendszerekről

10 tévhit a napelemes rendszerekről

1. A napelemes rendszer túl drága A napelem modulok ára az elmúlt években folyamatosan csökkent. 20[...]

3. Bizonytalan tulajdonosi háttér

Az olcsó napelemeket gyakran olyan cégek gyártják, amelyek mögött nincs egy olyan stabil tulajdonosi háttér, amely szavatolja a 10 éves garanciát.

4. Alacsony teljesítmény

Az olcsó napelemek gyártási toleranciája gyakran mínuszos, azaz teljesítménye nem éri el a névleges teljesítményét. A napelemes rendszer teljesítményét a legkisebb teljesítményű napelem határozza meg. Ezért ha csak egy napelem kirívóan rossz, már hosszú távon leromlik az egész napelem rendszerünk teljesítménye.

5. Forró pont, "Hot Spot" kialakulásának nagyobb veszélye

A napelemek áramtermelés közben melegszenek, hőt termelnek. Ha ez a hőtermelés egy kis szakaszon megnő, akkor megvan a veszélye, hogy károsodik a napelem vagy rosszabb esetben teljesen tönkremegy. A napelemeket egyenként tesztelik és vizsgálják, hogy ne tartalmazzon forró pontot, azonban az olcsó napelemek esetén a minőségügyi vizsgálat sem olyan részletes.

Szerkesztette: Ökrös László

Hozzászólások

hozzászólás

Comments for this post are closed.