150 kW napelemes kiserőmű telepítése

Mezőkövesden, egy üzemcsarnok tetejére telepítettünk egy 150 kWp névleges teljesítményű, 600 db Q-Cells G3 250 Wp modulból álló rendszert. A napelemes kiserőmű 8 db SMA STP 17000 TL inverterrel kapcsolódik az elektromos hálózatra.

A tervezés

Látványterv_150_kWp_kiseromuA napelemes kiserőmű előkészületei jóval hosszabb ideig tartanak, mint a háztartási méretű kiserőmű esetében. A projekt Európai Uniós támogatásból valósult meg, a pályázati előkészítések 3 éve kezdődtek. A kiserőmű engedélyeztetése két részből állt. Az áramszolgáltatónak engedélyeznie kell a kiserőmű hálózatra csatlakozását és a megtermelt villamosenergia betáplálását, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei kormányhivatalnak pedig a napelemes kiserőmű építését. A teljes engedélyeztetés a jóváhagyás kézhezvételéig fél évig tartott. 

Ezeket a cikkeket mindenképp olvassa el!

A 6 leggyakoribb hiba, amelyet a napelem vásárlók elkövetnek

A 6 leggyakoribb hiba, amelyet a napelem vásárlók elkövetnek

Összegyűjtöttük azt a 6 leggyakrabban előforduló hibát, amit a napelem rendszer vásárlók elkövetnek.[...]
1 éves napelemes rendszer termelés

1 éves napelemes rendszer termelés

Valós energiatermelés egy régi telepítésünkről! A napelemes rendszerek energiatermelése jól modelle[...]
10 tévhit a napelemes rendszerekről

10 tévhit a napelemes rendszerekről

1. A napelemes rendszer túl drága A napelem modulok ára az elmúlt években folyamatosan csökkent. 20[...]

Az előkészületek

Q-Cells_palettakA telepítéshez szükséges napelemeket, invertereket, tartószerkezetet, kábeleket és villanyszerelési anyagokat leszállítottuk a megrendelő cég raktárába. Minden alkatrész időben, pontosan megérkezett a cég telephelyére, 22 raklap napelem és 2 raklap inverter.

A telepítés

A telepítés áprilisban kezdődött el. Elsőként a napelemeket tartó úgynevezett mini sínek elhelyezése történt meg. A mini síneket önmetsző csavarral rögzítettük és a vízzárást EPDM szalaggal biztosítottuk. Minden napelem 3-3 db mini sínhez van rögzítve. A napelemekből sztringekket alakítottuk ki. A kábeleket kültéri UV álló és lépésálló gégecsőbe húztuk. A kábelek levezetése után az invertereket konzolokkal raktár falára rögzítettük. A külső szerelési munkák (sínezés és napelem elhelyezés)10 napot, a belső szerelési munkák (inverter felszerelés, bekötés) 4 napot vettek igénybe.

A rendszer átadása

A rendszer telepítése után átadtuk a rendszert, melyen jelen volt az ügyvezető illetve a műszaki ellenőr, cégünk részéről az ügyvezető és a felelős műszaki vezető. A rendszer üzembe helyezése az ÉMÁSZ mérőóra átprogramozása után megtörtént. A rendszer évente 160 000 KWh villamos energiát fog termelni, melynek nagy része közvetlenül felhasználásra kerül az üzemcsarnokban. A többlettermelést villamosenergia kereskedő veszi át. 

Hozzászólások

hozzászólás

Comments for this post are closed.